De voordelen van een interim recruiter

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het alle hens aan dek voor recruiters. Maar wat doe je als je een recruiter te kort komt, een bepaalde vacature maar niet ingevuld krijgt of gewoon heel hard extra ondersteuning nodig hebt? Dan kies je voor interim recruitmentondersteuning. Wat daar de voor- en nadelen van zijn bespreken we in dit blog.

Wat doet een interim recruiter?

Een interim of corporate recruiter is iemand die jouw recruitment- of HR afdeling tijdelijk ondersteunt, maar dat tijdelijke is wel voor onbepaalde tijd. De duur van de samenwerking is afhankelijk van de opdracht en de uitdagingen die daarbij horen.

Een interim recruiter is heel veelzijdig en ondersteunt jouw recruitmentafdeling van A tot Z met het recruitmentproces. Denk hierbij aan het uitzetten van vacatures, het behandelen van de reacties, het actief werven van kandidaten en het voeren van sollicitatiegesprekken. Daarnaast kan een interim recruiter kritisch naar jouw recruitmentproces kijken. Hoe positioneert de organisatie zich op zo’n manier dat relevante kandidaten willen solliciteren en hoe zorg je dat de ervaring tijdens het solliciteren optimaal is?

Recruiter Brigitha vertelt..

Wanneer schakel je een interim recruiter in?

  • Als je één of meerdere vacatures hebt die lang openstaan
  • Als je nu gebruikmaakt van externe partijen, zoals werving & selectiebureaus, voor het invullen van je vacatures
  • Als de recruitmentafdeling het erg druk heeft en tijdelijke ondersteuning kan gebruiken
  • Als je een kritische blik wil op je recruitmentproces en dit écht wil optimaliseren

Nu horen we je denken, maar je hebt toch ook werving en selectiebureaus, waarom dan interim recruitmentondersteuning? Bureaus leveren één kandidaat aan en dan stopt de samenwerking. Het is natuurlijk fijn dat je vacature vervuld is, maar bij de volgende vacature ga je tegen dezelfde problemen aanlopen.

Een interim recruiter is tijdelijk écht onderdeel van de organisatie en dat zorgt voor veel meer binding. Zo kan iemand beter inschatten wat voor kandidaten goed bij de organisatie passen en daarnaast meedenken over het recruitmentproces. Van deze verbeteringen blijf je profiteren bij het invullen van de volgende vacatures.

Dus er zitten aardig wat voordelen aan interim recruitmentondersteuning, maar wat zijn de nadelen of risico’s? Het belangrijkste is dat je een interim recruiter vindt die écht verstand heeft van het volledige recruitmentproces. Wij zien in de praktijk dat het nog te vaak gaat om het ‘aftikken van een kandidaat’. Dan haal je niet alles uit de samenwerking.

Hoe voorkom je dat dit gebeurt? Wees heel duidelijk over wat je verwacht en start met een contract van bijvoorbeeld drie of zes maanden. Zo kun je aftasten of dit de ondersteuning is die jouw organisatie en recruitmentproces écht vooruit gaat helpen.

Werken als interim recruiter?