Wervende vacatureteksten

In 5 stappen naar een wervende vacaturetekst

Een vacaturetekst schrijven is een vak apart. Je komt niet meer weg met een opgeleukt functieprofiel. In de vacature vertel je een verhaal, zodat de sollicitant zich helemaal kan indenken hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Hoe pak je dat aan? Hoe schrijf je een wervende vacaturetekst?

  • Ga in gesprek met een collega

Interview een collega die de rol heeft waar je de vacaturetekst voor gaat schrijven. Hoe ziet zijn of haar dag eruit? Wat maakt deze functie bijzonder? En wat zijn dingen die belangrijk zijn om te weten voordat iemand solliciteert. Moet je goed tegen vroeg opstaan kunnen? Eén keer per maand in het weekend werken? Of het leuk vinden om stagiaires op sleeptouw te nemen?

Als je een vacaturetekst voor een nieuwe functie schrijft is het ook verstandig om input te verzamelen bij collega’s.

  • Maak van de vacature een verhaal

Met de input uit het interview ga je aan de slag. Je maakt van de vacaturetekst een heel eigen verhaal. In de eerste paar zinnen overtuig je de kandidaat om verder te lezen en in de resterende korte stukjes tekst, maak je vacaturetekst écht niet te lang, moet een sollicitant weten of de vacature passend is of juist helemaal niet. Dat is belangrijk, want zo krijg je sollicitanten die passen bij de functie én je bedrijf.

  • Schrijf actief!

We bedoelen hier niet dat je rechtop moet zitten als je de vacaturetekst schrijft. Actief schrijven betekent dat je zinnen kort en duidelijk zijn. Je geen overbodige woorden gebruikt. Dat maakt dat je vacaturetekst begrijpelijk is en lekker wegleest. Vaak helpt het als je de woorden ‘worden’ en ‘zijn’ weglaat.

Passief

‘Er wordt van je verwacht dat je iedere ochtend om 08.00 aanwezig bent.’

Actief

‘We verwachten dat je iedere ochtend om 08.00 aanwezig bent.’

  • Wees concreet

Wees zo concreet mogelijk in je vacaturetekst. Dit betekent dat je zaken als het salaris noemt. Dat schept vertrouwen en helpt de kandidaat om te bepalen of hij/zij past bij deze functie. Het is jammer als je er pas laat in het sollicitatieproces achter komt dat je de verwachtingen over het salaris niet waar kan maken.

  • Laat altijd iemand meekijken

Twee zien meer dan één. Zo simpel is het. Je vacaturetekst moet foutloos zijn. Hoe klein het foutje ook, het staat ontzettend slordig. Je staat dan al direct 1-0 achter op je concurrenten en dat wil je niet.

Denk je na het lezen van dit blog: ik kan wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van wervende vacatureteksten? Wij kunnen één of al je vacatureteksten verzorgen.