De kunst van het sollicitatiegesprek

Een potentiële nieuwe collega heeft gesolliciteerd; nu is het een kwestie van onderzoeken of jullie een match zijn in een sollicitatiegesprek. Hoe pak je dat op de juiste manier aan?

De sollicitatieprocedure

Iedere sollicitatieprocedure loopt natuurlijk wat anders, dat is vaak afhankelijk van de zwaarte van de functie. Wat altijd goed werkt is om een kandidaat in ieder geval binnen 24 uur te bellen om te laten weten dat je de sollicitatie ontvangen hebt. Daarna kan je ervoor kiezen om de kandidaat eerst uit te nodigen voor een kop koffie om af te tasten of het zinvol is om een verdere procedure in te gaan. Als het van beide kanten goed bevalt dan ga je door naar een sollicitatiegesprek waarin je wat meer de diepte ingaat. Of je kiest na de telefonische screening direct voor een sollicitatiegesprek.

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Zorg dat je weet wat er speelt bij een sollicitant voordat je het gesprek ingaat. Heeft iemand zelf gesolliciteerd of is iemand benaderd door recruitment? Hoeveel sollicitaties heeft iemand lopen? En wat is de beschikbaarheid van iemand? Daarnaast heb je uiteraard het CV bekeken. En wat vaak vergeten wordt: zorg dat de ruimte waar het gesprek plaatsvindt voorbereid is. Zet bijvoorbeeld vast een kan water met glazen neer.

Welkom heten

Begin altijd met het welkom heten van de sollicitant, deel de agenda voor het gesprek en licht kort het bedrijf en de cultuur toe. Klinkt logisch en alsof er weinig fout kan gaan, maar we merken in de praktijk dat niet iedere sollicitant op de juiste manier welkom geheten wordt. Een ijsbrekertje bij de eerste kennismaking of vragen naar de bekende weg (“kon je het goed vinden?”) doen het ook altijd goed. Alles om de sollicitant op zijn of haar gemak te stellen.

Voorbeeldagenda

  • Welkom en introductie (5 min)
  • Korte toelichting bedrijf/cultuur (10 min)
  • De sollicitant beter leren kennen (30 min)
  • De vacature toelichten (10 min)
  • Verdere procedure toelichten (5 min)

Waarom is het eerste gedeelte zo belangrijk? Ten eerste gaat het om verwachtingsmanagement: wat kan iemand verwachten van het gesprek? Dan kan iemand zich daarop instellen. Ten tweede is de sollicitant ongetwijfeld zenuwachtig en gespannen. Als je iemand direct gaat bevragen, dan krijg je niet het juiste beeld van je potentieel nieuwe collega. Een passend welkom geeft een sollicitant de kans om zijn of haar zenuwen onder controle te krijgen.

Het bedrijf en de cultuur

Nadat je jezelf hebt geïntroduceerd, vertel je kort wat over het bedrijf en de cultuur. Denk aan praktische zaken als:

  • Hoeveel medewerkers
  • Hoeveel vestigingen
  • Korte toelichting op de dienstverlening
  • Schets de bedrijfscultuur; hoe gaan jullie met elkaar om
  • Waarom is het zo leuk om bij jullie organisatie te werken? Denk aan vrijdagmiddagborrels, ontbijtsessies, de beruchte zomer bbq, pizza-avonden en vrijwilligersdagen.

Na zo’n 10 minuten ga je over naar de sollicitant. Maak bijvoorbeeld een brug door te vragen wat iemand over zichzelf wil vertellen. Kijk waar de sollicitant dan meekomt. Vaak begint iemand over zijn werk, maar let er dan wel op dat het geen opsomming van het CV wordt. Vraag naar zaken als waarom iemand bepaalde keuzes heeft gemaakt, waarom iemand bij een werkgever is vertrokken en welke specifieke ervaring relevant is voor de functie waar hij of zij op solliciteert.

Toelichting op de vacature

Als je een goed beeld van de sollicitant hebt, ga je na +/- 30 minuten over naar de vacature (om de tijd in de gaten te houden, kan je je horloge voor je op tafel leggen). Licht nog een keer toe welke harde eisen er zijn. Doe dit bewust nadat de sollicitant over zichzelf en zijn of haar werkervaring heeft verteld. Anders neigen veel sollicitanten ernaar om juist de dingen te benoemen die je wilt horen.

Wees ook direct eerlijk over je beeld van de sollicitant: word je enthousiast van iemand of heb je twijfels? Als je twijfels hebt en dat uitspreekt, geef je een sollicitant nog de kans om ze weg te nemen. Het geeft in ieder geval aan dat je open bent en iemand een oprechte kans geeft.

Geen vraagtekens

Ter afsluiting leg je uit hoe de rest van de sollicitatieprocedure eruitziet. Wat voor gesprekken of assessments volgen er nog? Op welke termijn hoort de sollicitant wat? Zorg dat iemand niet met vraagtekens de deur uitgaat.

Wil je dat we meedenken over jouw sollicitatieprocedure?